Навигация
  .:: Начало
  .:: Структура и           състав
  .:: Научна и приложна дейност
  .:: Архив на ЕИМ
  .:: Национален етнографски музей
  .:: Фондове и         колекции
  .:: Изложби
  .:: Търсене
  .:: Връзки
  .:: За контакти
  .:: Карта на сайта
  .:: English


 Нацинален етнографски музей

 

НАЦИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ

Нациналният етнографски музей е разположен в бившия Княжески дворец - една от най-старите и с най-интересна история сгради в София.

През 1873 г. върху основите на унищожената от пожар през 1816г. сграда на Сарая на пашата е изграден новия Конак, в чиито подземия е осъден Васил Левски. Централният вход с голям балкон над него съществува и днес, но преустроен.

През 1879 г. сградата става резиденция на княз Александър Батенберг. По негова заповед през 1880-1882 г. е извършено първото преустройство на сградата – от архитектите Румпелмайер, Колар и Майерберг. В навечерието на 1883 г. там се провежда първият дворцов бал. Дворецът претърпява ново преустройство през 1893-1895 г. по план на австрийския арх. Грюнангер – разширен е с Източното крило.

Сградата съдържа елементи на ренесанс, виенски барок, напомня на френските дворци от
ХVІІІ в.

В края на 40-те и началото на 50-те години на ХХ в. в сградата са пребивавали МС на НРБ и Висшата партийна школа. През 1954 г. в бившия Княжески дворец са настанени Националната художествена галерия и Националния етнографски музей. През 1978 г. сградата е обявена за Паметник на културата от национално значение.Copyright © 2005 Ethnographic Institute with Museum. All rights reserved.