Навигация
  .:: Начало
  .:: Структура и           състав
  .:: Научна и приложна дейност
  .:: Архив на ЕИМ
  .:: Национален етнографски музей
  .:: Фондове и         колекции
  .:: Изложби
  .:: Търсене
  .:: Връзки
  .:: За контакти
  .:: Карта на сайта
  .:: English


 Фондове и колекции

 

Фонд „Накити“

Съхраняваната в музея колекция от произведения на българските майстори златари заедно с пълния занаятчийски инструментариум съдържа повече от 5000 предмета отнасящи се към 18 – нач. на 20 в.

Най-представителна е колекцията от накити. Изключителното им богатство е свързано с развитието на традиционната носия в различните краища на етническата територия. Независимо от регионалните различия, проявявящи се във формата и орнаментиката им, за традиционните накити е характерно сходство на материалите и основните техники на изработка.

Съхраняваните в музея образци най-често са изработени от сребро и неговите сплави. Сравнително малка част от предметите са с позлата. Традиционни за българското златарство са техниките на леене, коване и изчукване, филигран, гранулация. Наред с тях златарите използват при изработване на произведенията си емайл, ниело, гравиране и ажур, монтиране на цветни стъкла, полускъпоценни камъни и седефени плочки.

С изключително разнообразие се отличават накитите за глава – ( игли, надушни висулки, прочелници, подбрадници, косичници, тепелъци, обици), а пафтите (задължителен елемент от невестинския костюм) са с богата орнаментика и украса. Колекцията съдържа и нагръдни накити, метални колани, гривни, пръстени и др.

Музеят притежава и малки колекции от произведения на майстори златари, изработени за нуждите на църквата (кръстове, потири, свещогасилки, кадилници и др.), ритуални предмети ( вотиви, амулети ), както и предмети за нуждите на градския бит (поставки за кафени чашки – "зарфове", подноси, лъжички, табакери, кутийки за емфие и др.).Copyright © 2005 Ethnographic Institute with Museum. All rights reserved.