Навигация
  .:: Начало
  .:: Структура и           състав
  .:: Научна и приложна дейност
  .:: Архив на ЕИМ
  .:: Национален етнографски музей
  .:: Фондове и         колекции
  .:: Изложби
  .:: Търсене
  .:: Връзки
  .:: За контакти
  .:: Карта на сайта
  .:: English


 Фондове и колекции

 

Фонд „Шевици и дребни тъкани“

Тъкани, шевици и кенета попълват музеен отдел, основан още в първите години на 20 век. Откупувани от терен или дарявани от родолюбиви българи, днес те обемат фонд от почти 10 000 образци, систематизирани в богати по съдържание колекции.

Разнообразието от традиционни народни тъкани е обусловено от потребностите на делничния и празничен живот на българското семейство. Те се приготвят за облекло – шаяци, конопени, ленени, памучни и копринени платна, престилки, пояси; за нуждите на интериора – възглавници, завивки, пелени, килимчета, черги, китеници; за употреба в домакинството и в стопанството – месали за хляб, пешкири, торби, дисаги, цедилки. В обреда, определени тъкани се поднасят като най-скъп дар – пешкири, платна за ризи, везани поли.

Шевицата е едно от най-ярките достижения на българското народно творчество. Впечатляваща като колорит, форми и композиционна завършеност, тя повишава естетическите качества на традиционния български костюм и определя до голяма степен етническата му специфика.

Кенетата – дребни плетива от копринени или памучни конци върху конски косъм, изработени с игла – са изящна цветна украса на забрадките, пазвите и ръкавите на женската риза. Появили се през 19 век в развитите възрожденски градове Котел, Панагюрище, Копривщица, Самоков те са илюстрация за преосмисляне на външни влияния в духа на българската традиция.Copyright © 2005 Ethnographic Institute with Museum. All rights reserved.