Навигация
  .:: Начало
  .:: Структура и           състав
  .:: Научна и приложна дейност
  .:: Архив на ЕИМ
  .:: Национален етнографски музей
  .:: Фондове и         колекции
  .:: Изложби
  .:: Търсене
  .:: Връзки
  .:: За контакти
  .:: Карта на сайта
  .:: English


 Фондове и колекции

 

Фонд „Дърворезба“

Една от най-големите колекции, които се съхраняват в Националния Етнографски Музей е тази от произведения на пастирската и църковната дърворезба – над 4000 експоната.

Пастирската дърворезба представя предмети от ежедневния бит на българина за периода от началото на 19 до средата на 20 век – лъжици, лешникотрошачки, лъжичници, овчарски чаши, просфори (печати за хляб), хурки, хомоти, геги, кобилици, бастуни, столчета, софри, свещници, рамки на огледала, барутници, костени плочки. В колекцията са включени и музикални инструменти – кавали, свирки, гъдулки, гайди. Тясно свързани с това народно изкуство са и някои архитектурни детайли от външната фасада на българската възрожденска къща и нейния интериор. Във фондовете се съхраняват долапи, домашни иконостаси, врати, капаци на прозорци, колони, конзоли, парапети, тавани. Към колекцията са включени и инструменти, използвани от народните майстори при изработването на дървените предмети.

Колекцията от църковна дърворезба включва произведения на основните български резбарски школи – Тревненска, Дебърска и Самоковска. Това са икони, кръстове, дарохранителници, хоругви, олтарни двери, части от иконостаси, капители от църкви. Те са повлияни от проникналите през Възраждането у нас европейски стилове барок, рококо и ампир, които са умело преплетени с традиционната българска орнаментика, характерна за пастирската дърворезба.Copyright © 2005 Ethnographic Institute with Museum. All rights reserved.