Навигация
  .:: Начало
  .:: Структура и           състав
  .:: Научна и приложна дейност
  .:: Архив на ЕИМ
  .:: Национален етнографски музей
  .:: Фондове и         колекции
  .:: Изложби
  .:: Търсене
  .:: Връзки
  .:: За контакти
  .:: Карта на сайта
  .:: English


 Фондове и колекции

 

Фонд „Медникарство“

Фонд „Медникарство“ съдържа над 2000 предмета от всички краища на българската историческа етническа територия. Изделията от кована мед, съхранявани в НЕМ представят постиженията на майсторите-медникари от повечето занаятчийски центрове от ХVІІ до средата на ХХ век. Голяма част от съдовете са предназначени за всекидневния живот (трапезни, кухненски, за пренасяне и съхраняване на храна, за стопанството - лично и занаятчийско) или са изработвани като дар за църкви и манастири. Към първия може да отнесем съхраняваните във фонда кани, ибрици, чаши, тасове, сахани, барутници, оръжия и др. Вторият тип включва купи, тасчета, котлета за светена вода, свещници и други съдове с подобно предназначение.

Медните съдове за вода (котли) и за приготвяне на печива (тепсии) са обичаен дар за сватба, за нов дом, новородено. Изкусно изработените предмети за подарък се пазят и предават на поколенията като родова реликва.

Колекцията от ляти оловно-калаени съдове за ракия или светена божигробска вода- т.нар. пинти, павури с богатата украса (често с множество иконографски сцени) са свидетелство за занаят, изчезнал през началото на ХІХ век. НЕМ съхранява и малка колекция от медни плочи за изработване на щампи - популярната домашна икона, донасяна като дар от Свети места, манастири и църкви.Copyright © 2005 Ethnographic Institute with Museum. All rights reserved.